pro vaše pohodlí...


Počítačová karta či embedded digitální záznam?

19.04.2009 17:52

Před koupí zařízení, které má provést digitalizaci obrazu z bezpečnostních kamer a uložit tento obraz na pevný disk, je nutné se rozhodnout, jaký systém je pro tento účel vhodné použít ... 

... Od prvopočátku je zde boj mezi levnými počítačovými kartami, které se po vložení do vhodného počítače snaží zvenčí vypadat jako digitální záznam a mezi embedded digitálními záznamy plnícími výhradně funkci bezpečnostního kamerového systému. 
Digitální záznam by měl pracovat nepřetržitě a umožňovat následující současně prováděné funkce:

 ·   záznam několika video streamů na disk

·   analyzovat pohyb v obraze u co nejvíce kamer

·   monitorovat alarmy a reagovat na ně

·   nastavit otočné kamery do přednastavených pozic v případě alarmu

·   umožnit vzdálený přístup k video streamům pomocí síťové rozhraní či internetu

·   okamžitě reagovat na povely uživatele

·   archivovat důležité sekvence

·   logovat události a další klíčové informace

·   umožnit propojení jednotek do jednoho systému

·   umožnit integraci do jiných systémů

·   a další neméně důležité funkce ….

 

a to vše samozřejmě v reálném čase, bez jakékoliv možnosti výpadku jakékoliv funkce. Počítače, do kterých je vložena počítačová karta, nejsou navrhnuty pro tyto neúprosné požadavky. Bohužel, kriminální aktivitu nelze předvídat a proto není možné si dovolit jakýkoliv výpadek a je nutné mít záznam neustále v provozu, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce. 

Všechny digitální záznamy používají pro vzdálený monitoring klienta spustitelného na běžném PC, stejné PC však také může být využíváno pro přístupový systém nebo následnou analýzu obrazu. V případě výpadku tohoto monitorovacího PC ale nesmí dojít k výpadku záznamu. Jestliže je však na tomto PC i počítačová karta, výpadek tohoto PC způsobí i ztrátu cenných dat. Z tohoto důvodu je vhodné mít systém založený na embedded architektuře, nezávislý na dalším zařízení, ale zároveň mít nástroj, který umožňuje návrh a integraci, případně vlastní monitoring na běžném PC.

 Počítač je převážně určen pro psaní textů apod., ke kterým používá standardní PC klávesnici. Běžnému uživateli, který se jen chce „kouknout“ na snímky z kamer, je tato dostačující, ale v případě, že je člověk bezpečnostní profesionál a je zodpovědný za bezpečnost lidí, musí potencionální nebezpečí sledovat pomocí otočné kamery, je tato klávesnice již nedostačující a je potřeba použít profesionální PTZ klávesnici.

 

Co se týče počítačových virů, tak PC do nějž je vložená počítačová karta, v případě napadení virem, může zpomalit svou funkci nebo ji dokonce úplně zastavit. Embedded architektura je této hrozbě imunní. Počítač, chovající se jako digitální záznam, však také stále plní svou funkci počítače a je možné na něm provádět běžné aktivity na které jsme zvyklí, hraní her, surfování po internetu, kopírování apod.. Ty však mohou výrazně ovlivnit chování a stabilitu počítačově založeného systému. To zda bude počítačová karta v PC funkční však závisí také na HW počítače, který je však ne vždy kompatibilní s dodanou počítačovou kartou. Důležitým faktorem při výběru systému je také volba rychlosti záznamu, kdy je některými dodavateli záznamů udávána rychlost záznamu 400 a více snímku za sekundu, ale už není uvedeno při jakém rozlišení a jaké kvalitě. Podobná situace je s délkou záznamu, kdy je slibována 2 měsíční délka záznamu na nejmenší velikost pevného disku, ale není uvedeno v jaké rychlosti, rozlišení a kvalitě.

Na první pohled může vypadat záznam založený na počítačové kartě velmi levně. Ale výsledná cena není jen tento digitální záznam a ve většině případů se cena zvyšuje přídavnými nechtěnými náklady ať už na straně instalační firmy nebo koncového zákazníka: 

·   průtahy při instalaci a vlastní konfiguraci

·   neustálým doškolováním operátorů

·   chybějícími událostmi

·   výpadky systému

·   cestovními náklady při výjezdech k poruše systému

·   cenami oprav

·   přídavnou cenou za doplňkový software 

K embedded systému stačí připojit kamery, monitor, ovládací klávesnici, napájecí kabel a máte plně funkční sytém, bez přídavných poplatků. Dodavatel ručí za tento bezpečnostní systém jako za celek, v druhém případě může slyšet slova ve smyslu „my jsme Vám prodali kartu, tam nemůže být chyba, ta je určitě na straně Vašeho PC!“, a pak následují neustálé dohady o tom, jak nefunkční systém zprovoznit, spojené s nemalými přídavnými náklady na oživení. A pak má tento systém běžet nepřetržitě. Z toho vyplívá, že vložené investice u PC karet jsou ve většině případů složeny z několika položek, kdežto u embedded systémů je to jen cena za tento systém – chráníte tím své vložené investice.

Dnešní počítače integrují spoustu běžně používaných zařízení, jako je DVD přehrávač, televize, rádio, set top boxy apod. Proč však každý z nás má doma ještě samostatný DVD přehrávač ,herní konzoly, televizi. Proč? Na to si teď snad umí každý odpovědět sám.

 

  • Sicurit CS, spol. s r.o.

  •  

    —————

    Zpět